Slicica Slicica

Studentska natjecanja iz matematikeNa fakultetu, kao i u srednjoj školi tokom akademske godine održavaju se studentska natjecanja iz matematike. Svake godine održavaju se izborna natjecanja, na temelju kojih se biraju predstavnici Sveučilišta u Zagrebu na danom natjecanju. Dva najznačajnija takva natjecanja su:
  1. Vojtech Jarník Mathematical Competition
  2. International Mathematics Competition for University Students (IMC)

Vojtech Jarník Mathematical Competition

Natjecanje je dobilo ime po poznatom češkom matematicaru Vojtechu Jarniku, učeniku Karla Weierstrassa. Održava se već 17 uzastopnih godina u Ostravi, gradu na istoku Češke. Na njemu uglavnom sudjeluju fakulteti iz zemalja srednje Europe. Najbrojniji su studenti s Čeških i Poljskih sveučilišta. Zagrebačko sveučilište je svoje predstavnike slalo proteklih sedam godina. Zadaci i studenti su podijeljeni u dvije kategorije:
  1. I. - mlađi, 1. i 2. godina studija
  2. II. - stariji, više godine studija
Ostrava Gradivo I. kategorije je prilično blisko srednjoškolskom, tako da učenici koji su bili uspješni na natjecanjima u gimnaziji mogu se i ovdje pokazati. To ne znači da su zadaci lagani, nego se moze sasvim ravnopravno razmišljati o njima uz znanje osnovnih kolegija prve godine. Tako da se najčešće pojavljuju zadaci iz teorije brojeva, kombinatorike i analize (na nivou naše Matematičke analize 1 & 2). II. kategorija ima raznoliko gradivo i načelno moze doći zadatak iz bilo kojeg područja matematike koje se smatra standardnim na dodiplomskom studiju, npr. matematička analiza (realna i kompleksna), algebra (linearna i apstraktna), teorija brojeva, diferencijalna geometrija, funkcionalna analiza.


Zadaci s prijašnjih natjecanja i više informacija o samom natjecanju mogu se naći ovdje. Samo natjecanje traje 1 dan, piše se 4 puna sata. Obično je dan prije otvorenje, a dan poslije dodjela nagrada. Rješenja se pišu na engleskom jeziku, a ispravlja ih komisija sastavljena od profesora-voditelja s prisustvujučih sveučilišta. Ove godine će se natjecanje održati 2. travnja. Dodatna motivacija za sudjelovanje je činjenica da troje prvoplasiranih iz svake kategorije dobiva i novčane nagrade.


S našeg su sveučilišta prošle godine sudjelovala 5 studenta u I. kategoriji, i 4 u II. kategoriji. To su bili:

Goran Drašić I.kategorija
Nikola Grubišić I.kategorija
Rudi Mrazović I.kategorija
Tomislav Pažur I.kategorija
Kristina Ana Škreb I.kategorija
Matija Bašić II.kategorija
Vili Krainz II.kategorija
Višnja Polić II.kategorija
Marijan Polić II.kategorijaInternational Mathematics Competition for University Students (IMC)

IMC logo


Već prema naslovu se da naslutiti da ovo natjecanje "kopira" dobro poznate srednjoškolske "Međunarodne matematičke olimpijade" pa im je i "struktura" ista: piše se 2 dana, svaki dan po 6 zadataka u 5 punih sati. 
Nema razlike između studenata na različitim godinama studija - svi rješavaju isto. U pravilniku natjecanja piše da se zadaci pretežno (dosad je i uglavnom bilo tako) biraju iz područja analize (realne i komplekse), algebre i kombinatorike.
Po težini variraju; trebala bi biti dva (prilično) lagana, dva srednje lagana/teška i dva (jako) teška. Gradivo potrebno za razumijevanje većine zadataka je prva godina (našeg) studija. 
Da sve ovo uopće nije diskriminirajuće prema mlađim studentima, potvrđuju dobri rezultati nekih naših studenata prve godine.


Mjesto održavanja natjecanja se iz godine u godinu mijenja. Zadnje dvije godine godine npr. odvijalo se u Ukrajini i Bugarskoj. Na IMC-u obično sudjeluje 50-ak fakulteta iz većeg broja zemalja, pretežno Europe (gotovo cijele), ali i šire. Traje 6 - 7 dana (najčešće krajem srpnja ili poćetkom kolovoza) tijekom kojih ima i dosta vremena za turističke obilaske. Nagrađeno bude oko 2/3 studenata (sistem sličan kao i na IMO-u). Organizator ovog natjecanja je University College London koji je najčesće u suradnji sa sveučilistem iz strane zemlje u kojoj se te godine odvija natjecanje. U biti glavni organizator cijelog natjecanja je prof. John Jayne, koji je ujedno i predsjednik komisije za ispravljanje i biranje zadataka. Tako da se za sve dodatne informacije može obratiti njemu na j.jayne@ucl.ac.uk. Isto tako, zadaci i rješenja sa prijašnjih IMC-ova mogu se pogledati ovdje.
Kao što je vec prije spomenuto, prošle godine se IMC održao u Blagoevgradu, u Bugarskoj. Sveučilište u Zagrebu predstavljalo je 7 studenata. To su bili:

Ime Godina studija Ostvaren rezultat
Goran Dražić prva 3.nagrada
Nikola Grubišić druga 3.nagrada
Rudi Mrazović druga 2.nagrada
Kristina Ana Škreb druga 3.nagrada
Radan Skorić četvrta pohvala
Josip Vujčić četvrta pohvala
Marko Živković četvrta 1.nagrada

U gornjoj tablici se godina studija odnosi na onu godinu na kojoj su studenti bili, tj. koju su završili u vrijeme održavanja prošlogodišnjeg IMC-a. Ove godine će se 15. po redu IMC održati od 25.7. do 31.7. opet u Blagoevgradu, u Bugarskoj.

Blagoevgrad Blagoevgrad Blagoevgrad

Svi zainteresirani su dobrodošli da sudjeluju na ovim natjecanjima. Samo treba malo volje i rada. Hrpu zadataka za vježbu možete naći ovdje:

I, evo za kraj slike vođe puta, tj. našeg voditelja Srđana Maksimovića koji kao predstavnik Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje u odabiru zadataka za natjecanja i ispravljaju istih.

Maks

Valid HTML 4.01 Transitional